8 listopada 2016 r. w ZSEA odbyło się niezwykłe Święto Turystyki, w którym uczniowie Technikum Obsługi Turystycznej wykazali się swoimi umiejętnościami potwierdzającymi kwalifikacje zawodowe. To tematyczne spotkanie przygotowała dla swych starszych kolegów i koleżanek klasa 1 TOT.
Gość specjalny,chef de cuisine, w którego postać wcielił się Kacper Bednarczyk, wprowadził nas w tajniki turystyki kulinarnej, dzieląc się doświadczeniem zawodowym z uczniami ZSEA. Prowadzący przeprowadził też krótki egzamin praktyczny wśród potencjalnych kandydatów na stanowisko szefa kuchni. Pomocą i radą w tym trudnym momencie służyli także: Dyrekcja, nauczyciele, przedstawiciele młodzieży. Rywalizacja była zacięta. Po degustacji potraw typowych dla kuchni: greckiej, włoskiej i polskiej, zdecydowano, iż wszystkie drużyny zasłużyły na wyróżnienie i nagrody.
Druga część spotkania przebiegała równie dynamicznie. Aktywizowała bowiem wszystkich uczestniczących w imprezie szkolnej. Przeprowadzono zatem quiz wiedzy na temat turystyki kulinarnej na świecie. Najlepiej zaprezentowała się klasa 3 tot, kolejne miejsca zajęli uczniowie klas: 2 tot i 4 tot.
Zwieńczeniem spotkania był występ szkolnego kabaretu oraz piosenka „Bądź gotowy dziś do drogi” z repertuaru Haliny Frąckowiak.
Dzień Turystyki w ZSEA można z powodzeniem nazwać udaną lekcją w nowatorskiej formie, ponieważ wniosła w szarą rzeczywistość ucznia wiele praktycznych i teoretycznych ciekawostek. Dzięki wydarzeniu, młodzież technikum obsługi turystycznej wzbogaciła swoją wiedzę z zakresu:
- możliwości zintegrowania się oraz sprawdzenia się w roli organizatora imprezy,
- organizacji imprez i usług turystycznych,
- utrwalenia materiału przed egzaminem zewnętrznym.
Wszyscy biorący udział w Dniu Turystyki mieli zagwarantowaną dobrą zabawę.
Dziękuję uczniom i nauczycielom przedmiotów zawodowych za pomoc i zaangażowanie.
Beata Urbaniak