„Profilaktyka nadwagi i otyłości wśród młodzieży” to temat spotkania, które odbyło się 23.03.17r. Gościliśmy u nas przedstawicielki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie, panią dietetyk mgr Ewę Grabarczyk-Szewczyk i towarzyszące jej studentki III roku Dietetyki.
Przy uczelni działa Centrum Porad Żywieniowych i Dietetycznych, które świadczy usługi w zakresie poradnictwa żywieniowego, dietetycznego i edukacji żywieniowej. Porad udzielają studenci pod nadzorem wykwalifikowanych wykładowców. Ciekawe zajęcia z zakresu żywienia i żywności dla uczniów przeprowadziły studentki: Aneta, Klaudia, Agnieszka Agata i Patrycja. Dowiedzieliśmy się o czym informuje nas piramida zdrowego żywieni i aktywności fizycznej, czyli w jakich ilościach i ile porcji poszczególnych produktów należy spożywać dziennie. Poznaliśmy przyczyny otyłości i innych schorzeń wynikających z nieprawidłowego odżywiania, a także najczęściej popełniane błędy żywieniowe. Młodzież miała okazję porównać kaloryczność powszechnie stosowanych produktów z ich pełnowartościowymi zamiennikami, skład i przepisy na zdrowe pieczywo, słodkie wypieki i desery umieściliśmy na naszej stronie.
Ostatnim punktem zajęć była możliwość przeprowadzenia badań masy ciała przy użyciu specjalistycznego sprzętu. Wyniki konsultowano z panią dietetyk mgr Ewą Grabarczyk-Szewczyk.
Mamy nadzieję, że takie zajęcia pomogą nam wszystkim racjonalnie i zdrowo się odżywiać.
Ewa Kujawa, Katarzyna Piątczak
Przepisy na dietetyczne potrawy
Pudding chia z musem kakaowo-kawowym
Razowe mufiny kakaowo-pomarańczowe bez cukru
Wegańskie burgery z komosy ryżowej i dyni
Dietetyczne pieczywko z ziołami prowansalskimi